Speciale kruisingen: het is maar een naam

Onlangs kwam de puppy Murphy in onze hondenschool. Een Cava-Tsu.

Het is een kruising van een Cavalier King Charles Spaniel en een shih tzu.

Koningin Elizabeth II van Engeland is waarschijn­lijk een van de eerste fokkers die een gebruiks­kruising een naam gaf, nadat een van haar Corgi’s de Dashond van haar zuster had gedekt. De pups werden ‘Dorgi’s’ genoemd. Een van de leukste dingen van een ’tekentafelhond’ is dat hun benaming vaak zo toepasselijk en ook grappig is. 

Namen als Pekepoo (een kruising van een Pekingees en een Poedel), Pinmop (een combinatie van een Dwergpinscher en een Mopshond) en Snorkie (een Dwergschnauzer/Yorkshire Terrier mix) geven prima aan hoe koddig deze honden er in werkelijkheid uit zien. 

Bichpoo

Gezelschapshondje die ook als stadshondje gelukkig kan zijn.

Labradoodle

De bekendste van alle kruisingen, de Labradoodle, is een kruising tussen een Labrador Retriever en een Poedel. Hij werd oorspronkelijk gefokt als geleidehond of hulp­hond, met het idee dat hij blinden zou kunnen helpen die allergisch zijn voor loslatende haren van gewone Labradors. Het uiterlijk van Labradoodles verschilt enorm, van kortharig zwart tot blond gekruld. Ook het gedrag loopt erg uiteen: sommige zijn rustig en vrien­delijk, andere raken snel opgewonden en blaffen graag. 

En: sommige ruien niet, maar andere wel. 

Goldendoodle  

Kruising tussen een Golden Retriever en een poedel.

Lijkt op de Labradoodle, ook geschikt voor allergische mensen.

Puggle

De Puggle is een tamelijk nieuwe en populaire kruising, de combinatie van de Mopshond (Engels: Pug) en de Beagle. Het ligt voor de hand dat de combinatie van de eigenschappen  van de levendige ‘lopende hond’ en de vriendelijke gezelschapshond zeer populair blijkt te zijn.              

Puggles zijn levendig, goed gehumeurd, lief, intelligent en speels. Hun korte gladde vacht kan reekleurig, bruin, wit en zwart of een mengsel daarvan zijn. Puggles hebben vaak een korte, gerimpelde snuit – net als de Mopshond – ook al verschilt dat. 

Cockapoo

Deze kruisingen tussen een Cocker Spaniel en een Poedel (meestal een Dwergpoedel) worden al enige tijd doelgericht gefokt. Toch verschillen Cockapoo’s nog steeds sterk qua vachttype en kleur. Het komt regelmatig voor dat in hetzelfde nest pups met zowel sterk krullend of golvend haar als glad haar worden geboren. Deze kleine honden zijn vaak zeer extravert en vrolijk. Hun vacht wordt vaak in een ‘lammetjesrnodel’ geknipt.

Maltipoo 

Kruising tussen een Maltezer en een poedel.
Vrolijke clown die ook goed is in hondensporten.

Bichpoo

Gezelschapshondje die ook als stadshondje gelukkig kan zijn.

Schnauber 

Vroeger ook ‘bastaard’ genoemd
Is een kruising van een Berner Sennen en een Schauzer.

Baegelman

Kruising van een Dobberman en een Beagle
Normaal in de VS, bij ons komt hij haast niet voor.n

Cavapoo

Cavapoo ook bekend als de Cavadoodle kruising tussen Cavalier King Charles Spaniël en de poedel. Eén van de kenmerken zijn hun lange oren de Cavapoos zijn slimme honden en zijn alert het zijn populaire metgezellen geworden.