Een tuin die ook hondvriendelijk is?

Sommige tuiniers zien niet graag honden in hun tuin. Een veel voorkomend probleem is dat de hond graag meehelpt in de tuin wanneer jij onkruid wiedt of andere tuinklussen doet.

Lekker gezellig ook een put graven, en nog liefst dieper dan het baasje? Dat moet toch wel echt helpen zijn, denkt hij dan. Helaas heeft de hond geen flauw benul dat jij liever geen put ziet in het gazon…

Er zijn enkele tips die die er voor zorgen dat hond en baas vredig kunnen samenleven in de tuin.
Om de hond te betrekken in het tuingebeuren kan een schuilplaats in de tuin al een grote verbetering zijn, zo kan de hond zijn baasje gade slaan bij de tuintaken die hij uitvoert vanuit een natuurlijke schuilplaats – door struiken of gestapelde rotsblokken – of door simpelweg een hondenhok te plaatsen.

Wat van groot belang is voor de hond in de tuin, is voldoende plaats creëren. Op die manier kan de hond spelen en rennen zoveel hij wil. Borders plaats je hierom best aan de zijkanten van de tuin zodat er een groter oppervlak “vrije speelruimte” tevoorschijn komt.
Honden zijn vaak nieuwsgierig en de kans bestaat erin dat ze ook steeds willen zien wat er aan de kant van de weg gebeurd. Ligt jouw tuin langsheen een rijweg dan is het interessant deze uit het zicht van de hond te houden door middel van een dichte haag. Zo zal hij geen parcours langsheen de straat maken waar uiteindelijk niks kan groeien. Is het niet meteen mogelijk om een haag te planten, dan oogt een bestrating van tegels of klinkers meestal mooier dan een gazon met loopsporen.

Hoewel het meeste gedrag van honden kan afgeleerd worden blijft graven bij velen wel een probleem. Daarom kan een aparte graafplek voor de hond een oplossing zijn. Een oude zandbak of een badje kan hiervoor perfect dienst doen. Probeer de hond te belonen wanneer hij daar graaft en niet in de bloem- of plantenborders. Leg ook voldoende interessante spullen in de tuin zodat de hond, bij dode momenten, geen kwaad kan aanrichten aan tuindecoratie, borders, de afsluiting of planten. Hondenspeeltjes, kauwbotten, een oude bal… er zijn voldoende zaken die jouw hond wel kunnen bekoren.

De tuin heraanleggen zonder dat je de hond aanleert dat er bepaalde plaatsen zijn waar die niet mag komen, is eigenlijk verloren moeite. Start hier dus vanaf dag 1 mee.
Baken bepaalde delen van de tuin (voorlopig) af, zodat hij leert om daar geen speelhoekjes te zoeken. Nadien kan de omheining weggehaald worden maar er moet nog steeds op toegezien worden dat de hond zich aan de grenzen houdt.

De moestuinier is meestal niet zo blij dat er een hond rondloopt die zijn behoefte tussen en op de groenten doet. Een oplossing hiervoor is het gebruik van verhoogde bedden. Voorzie als alternatief een vaste plaats in de tuin waar de hond zijn behoefte mag doen. Een perfect compromis waardoor u zeker bent van “frisse groenten”. Wellicht ook perfect te integreren in jouw “hondvriendelijke tuin”.

Honden geven ook vaak aanleiding tot kale plekken in het gazon (voor een teefje) en hoeken van hagen die doodgeplast worden (door reutjes). Beide sterven af door de hondenurine die het groen verbrandt. Door gebruik te maken van speciale stenen die in het drinkwater van de hond liggen, kan het nitraatgehalte van de urine verlaagd worden, waardoor er geen verbranding op planten of gazon kan komen. Deze stenen zijn een 100% natuurlijk product uit Australië en hebben een lange nawerking. Het gebruik van die stenen wordt bovendien aangeraden door dierenartsen vanuit de hele wereld. 100% veilig voor de hond, en dus ook voor uw planten.

Uiteraard zorg je er ook voor dat, wanneer bepaalde bestrijdingsmiddelen ingezet worden, de hond daar enige tijd niet bij kan. Is die mogelijkheid er niet, dan bestaat er voor ieder chemisch middel wel een biologisch alternatief. Slakken bijvoorbeeld kunnen met chemische middelen bestreden worden, maar het gebruik van biervallen is veiliger. Die zijn minstens even doeltreffend maar wel veilig voor de hond.

Er zijn ook enkele planten die je beter niet in de tuin haalt, vanwege hun giftige eigenschappen.
Taxus is zo’n plant die bij de meeste tuineigenaars wel is gekend, maar daarnaast zijn er andere soorten zoals levensboom, kardinaalmuts, goudenregen, monnikskap, lelietje-van-dalen,